Situació física

L’única carretera que enllaça Aransís amb el seu entorn és la carretera local que parteix cap a ponent del quilòmetre 7,5 de la carretera L-912 (Sant Salvador de Toló – C-1412b, a Gavet de la Conca. Aquesta carretera, de quasi set quilòmetres mena al poble d’Aransís, des d’on continua per pistes rurals cap als altres llocs de l’entorn.

Cal tenir en compte, però, que al segle XIII passava per aquest poble un dels primers camins públics oberts expressament de què es té notícia: fou obert pels monjos de Meià per tal d’unir Vilanova de Meià amb Tremp.

La vall on hi ha els pobles de Sant Miquel de la Vall, Sant Cristòfol de la Vall i Sant Martí de Barcedana està enllaçada amb Aransís per aquests camins rurals, tot i que el més còmode és anar a Llimiana a buscar la carretera local, asfaltada, que hi mena.

Pel límit del terme d’Aransís, amb el de Llimiana, en el seu enclavament dels Obacs, passa una de les carrerades més importants de Catalunya, que servia per al pas dels ramats en el seu camí de baixada cap al pla a la tardor, i de retorn a la muntanya a la primavera.

El poble es ubicat a 936 metres d’altitud.