ARANSÍS

Algunes dades

EL POBLE

Aransís (28,38 km2) queda situat a la part oriental de la Conca de Tremp, a 20 Km d’aquesta ciutatat.
S’hi pot accedir per la carretera de Tremp a Artesa de Segre fins al desviament de de Sant Salvador de Toló, seguint fins al Km 8 on trobem el desviament de la carretera a Aransís. També hi podem accedir per la carretera d’Artesa de Segre a Tremp, agafant el desviament que surt del port de Comiols direcció Sant Salvador de Toló.
Forma part del municipi de Gavet de la Conca juntament amb altres petits pobles des de l’any 1970, quan deixaren de ser caps de municipi per la pèrdua de població.
Llinda per les terres baixes amb el riu de Conques, amb la Serra de Sant Gervàs, anomenada també de Sant Miquel o d’Aransís. El punt més alt està situat al capolat del poble a 936 m, anomenat Campelat.

L’ECONOMIA

La principal base econòmica és l’agricultura. Els principals conreus són els cereals (blat i ordi). També hi trobem ametller i oliveres.
La ramaderia està centrada en una granja de porcí i dos ramats de bertiar.

LA POBLACIÓ

Els habitants amb residència permanent són 30, amb 10 cases obertes fixes.
S’ha patit una reculada importantíssima de població durant tot el segle XX, essent especialment important a partir dels anys 60. La pèrdua de població, general a tot el Pallars Jussà, obliga a la fusió de diferents pobles com Aransís, Sant Salvador de Toló, Fontsagrada, Sant Cerni, Sant Cristòfol, Sant Martí de Barcedana i Sant Miquel de la Vall a fer un sol municipi amb Gavet de Conca com a cap.