ACAPA

ASSOCIACIÓ CULTURAL AMICS POBLE D’ARANSÍS

Aquesta associació va néixer l’any 1998, com neixen moltes agrupacions: un bon dia es reuneixen uns veïns del poble i comenten les deficiències que pateixen en la vida diària, com els pocs valors arquitectònics es deterioren cada dia més i comproven de quina manera les Administracions, fins i tot les més properes, s’obliden d’ells.
Però res neix per generació espontània. El 27 de novembre de 1997, després de Tots Sants, set persones vam escriure una Carta a l’Alcalde de Gavet de la Conca (el nostre Ajuntament) demanant l’adequació del cementiri municipal atès el lamentable estat en què es trobava. La resposta no va arribar fins al 20 de febrer de 1998 dient que l’Ajuntament no se’n podia fer càrrec.
Llavors, els Amics d’Aransís , vam tenir la clara percepció que calia recuperar el passat per guanyar el futur, per això la primera fita era restaurar els béns dels abans-passats (aprofitant subvencions), conservar-los i així poder iniciar el segle XXI en un poble encara viu. És evident que els pocs habitants fixos del poble no podien , sols, fer front a aquest repte i, a partir d’aquí , vam convocar tots els veïns.
En aquest moment tenim molts socis d’arreu: Aransís, Tremp, La Pobla de Segur, Terrassa, Barcelona, Castellbisbal, Capellades, Madrid, Perpinyà, Igualada, I’Hospitalet de Llobregat, I’Hostalric, Molins de Rei, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Andorra, Sabadell, Tarragona, Lleida (veure carta al Segre març 2001,”Recordar els Orígens”).
Som una Associació sense afany de lucre i el nostre repte és aplegar tots els esforços individuals per a una única fita: Millorar ARANSÍS.
Els requisits per fer-se soci són: El respecte i l’estima pel nostre poble, haver fet els 16 anys, pagar la quota de 3 euros/any i , un cop a l’any, col·laborar voluntàriament en totes les tasques de millora.

La finalitat d’ACAPA és plural i aplega les vessants següents:

CULTURA: Conferències, presentació de llibres, exposicions, restauració de l’Església de Sant Pere, recuperació de Sant Fruitós(ermita romànica).
Disposem d’una petita Biblioteca (a l’Estudi) per a l’ús de qualsevol persona que desitgi Ilegir. També es pot utilitzar el servei de préstec.

VOLUNTARIAT: Està inscrita a l’INCAVOL, podent gaudir dels seus avantatges en tant que és una agrupació formada per voluntaris.

ECOLÒGICA: L’any 2001 va plantar set ligustrums al camí de I’Església per tal d’omplir un espai buit i ple d’herbes, convertint-lo en un petit passeig.
També està prevista la recuperació de senders i camins per a excursions a peu.
Vol recuperar un parell de fonts properes al poble.
Els voltants del poble amb alzinars i pins, cal tenir cura de la seva neteja i manteniment.

SOCIAL: Crear un coixí que permeti la integració i un espai de comunicació i de treball de totes les individualitats , on pugui expressar-se tothom sense cap problema.
Fer de mediadora amb l’Ajuntament de Gavet pel que fa a necessitats bàsiques que cal mantenir.

Estem oberts a tots els suggeriments i informació que se’ns vulgui fer arribar.

MEMBRES DE LA JUNTA

  • President: Antoni Monfort
  • Secretari: 
  • Tresorer: